Umirovljeni inženjer pilanari i obrađuje drvo u francuskim Alpama

Retired Engineer Sawmilling and Woodworking in the French Alps

 

Henri Kurzaj je francuski poduzetnik poljskog podrijetla, koji se bavi drvetom gotovo šest godina. Njegova tvrtka ”Forest-Ethik” bavi se dizajnom i konceptom originalnih proizvoda od drva od domaćeg drveta.

 

"Oduvijek sam želio pronaći mjesto za opuštanje i blizak kontakt s prirodom. Kao umirovljeni građevinski inženjer, koji je često vozio poslovno i posjećivao razna gradilišta, želio sam kupiti svoje zemljište i uživati u prisutnosti prirode svakodnevno", priznaje Henri. Zaista, njegovih 14 hektara šume i polja predstavlja fantastičnu priliku da sluša ptice i gleda kako drveće raste.

Savoie je francuska regija, smještena u podnožju Alpa koja graniči sa Švicarskom i Italijom. Poznat je ne samo po izvrsnim uvjetima za penjanje, već i po originalnim domaćim proizvodima. Regionalni sir i vino s oznakom "Savoie" poznati su kao jedni od najboljih u Francuskoj. Kao i namještaj od punog drva porijeklom iz lokalnih šuma. "Mislim da je puno drvo iz naših regionalnih šuma plemenito i lijepo i zato ga treba cijeniti i poštivati", kaže Henri Kurzaj.

 

 

Iako je Henri umirovljeni građevinski inženjer, i dalje je aktivan u poslovnom životu. "Mnogu inspiraciju crpim iz šuma koje me okružuju. U okolici ima mnogo drveća, posebno šuma jasena. Također je velika konkurencija u regiji s mnogim velikim tvrtkama koje proizvode namještaj i proizvode od drveta. Ovo je izazov sudjelovati u natjecanju i ponuditi kupcima svoje originalne drvene dizajne,“ ističe Henri. „Drago mi je što mogu ponuditi prekrasno domaće drvo, koje nije došlo s nekog dalekog kontinenta. Ponosan sam što mogu raditi s drvetom iz svoje šume. To mi daje istinsku inspiraciju.

Henri je bio fasciniran drvom, posebno masivnim drvom, mnogo prije nego što je osnovao tvrtku za obradu drveta “Forest-Ethik”. U početku su bile male i jednostavne kreacije koje je dizajnirao i izrađivao u svojoj radionici, no ubrzo je napredovao do izrade istaknutijih proizvoda, poput stolova, klupa, stolica ili polica – sve od prirodnog punog drveta.

"Ono, što mi se sviđa kod drveta, je njegov karakter. Svaka cjepanica koju ispilim je drugačija, čak i ako je ista vrsta drveta. Drvo se uvijek razlikuje po mirisu, izgledu i dodiru", primjećuje Henry.

 

 

“Forest-Ethik” nudi proizvode od punog drva koji su kreativno dizajnirani i dovršeni s najvećom preciznošću. "Ja sam autor ovih kreacija, a sam sam u izradi dizajna, koncepata i sklopova. Zbog svoje ranije struke tehničkog inženjerstva, imam dovoljno znanja i iskustva da sam obavim sve korake proizvodnje", kaže Henri.

"Ono što ljudi jako vole u punom drvu su njegovi prirodni oblici i uzorci, posebno kada je dobro vidljiv u proizvodu. Zato, kada radim s drvom, nastojim sačuvati sve njegove prirodne oblike, obline i hrapave rubove“, objašnjava on.

 

 

Čini se da drvo daje inspiraciju drvoprerađivačima poput Henrija i kupcima koji pronalaze svježe ideje za različite drvne proizvode.

"Moji kupci vole kreativne kombinacije drva i metala. Slušam njihove ideje i smišljam kako njihovu viziju pretvoriti u pravi proizvod. Ponekad sam zapanjen koliko su moji kupci kreativni", priznaje Henri.

Asortiman alata i strojeva koje Henri koristi proteže se od jednostavne motorne pile za rušenje mrtvog ili oštećenog drveća u svojoj šumi do raznih brusilica i glodala te konačno do stroja za pilenje, hidrauličnog Wood-Mizer LT20. "Sviđa mi se ova pilana zbog svoje fleksibilnosti, mobilnosti i očito zbog velikog kapaciteta rezanja. Ja ispiljujem trupce od 5,5 m duljine I promjera preko 60 cm a postižem visoku preciznost piljenja. Pilana LT20 ima automatizirani sustav kontrole debljine ploče (Setworks)", objašnjava Henri.

 

 

"Prvo moram vidjeti oblik i duljinu trupca. Zatim, s hidrauličkim rukovanjem, utovarim trupac na postolje pilane, okrenem ga kako bih pronašao najbolji položaj i stegnem ga kako bi bio stabilan i siguran . Konačno, počinjem piliti – samo tako!"

Henri priznaje da je dugo tražio dobru pilanu. U početku mu je primarni alat za rezanje trupaca bila motorna pila jer je to bio jedini relativno lak način koji je znao u to vrijeme. Iako je Henri nastojao da površine budu što ravnije, proces je bio previše kompliciran i oduzimao je previše vremena, a da ne spominjemo sigurnosne standarde.

 

 

Henri je eksperimentirao s motornom pilom na okviru i isprobao talijanske i kanadske alate za pilanu. Ipak, nitko od njih nije bio ni blizu onome što je očekivao od dobre pilane.

"Prije otprilike pet godina bio sam na izložbi u Lyonu i prvi put sam vidio mobilnu pilanu Wood-Mizer. Jako sam se oduševio. jer je to bilo pametno, praktično i profesionalno rješenje. Mislio sam da mora biti odgovor na sva moja pilarska pitanja“, prisjeća se Henri.

 

 

Henri je nazvao francuski ured Wood-Mizera i saznao za tvornicu Wood-Mizer u Poljskoj. Također je odlučio kontaktirati s poljskim osobljem i razgovarati o pilanama na svom materinjem jeziku.

"Primio sam prijateljsku komunikaciju. Jedino pitanje za mene dali sam spreman uložiti u ovaj stroj? Odlučio sam to učiniti, a sada sam sretan zbog svoje odluke", ističe Henri.

Danas Henri radi na materijalu širine maksimalno 60 cm, a ako treba napraviti veći komad namještaja, traži pomoć od svojih kolega stolara koji mu sastavljaju drvenu konstrukciju. U budućnosti bi želio sve izrađivati sam, zbog čega razmišlja o kupnji Wood-Mizer blanjalice/šrofilirke.

„Želja mi je da mogu sam izrađivati velike sklopove od drveta“, kaže Henri. "Mogu pripremati sirovinu na pilani a proizvoditi gotove proizvode na blanjalici/profilirki. Znam, s Wood-Mizer blanjalicom/profilirkom to je lako učiniti!"

 

 

***

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!