Umirovljeni inženjer pilanari i obrađuje drvo u francuskim Alpama

Po Marcin Kozłowski, PR Specialist

Retired Engineer Sawmilling and Woodworking in the French Alps

 

Henri Kurzaj je francuski poduzetnik poljskog podrijetla, koji se bavi drvetom gotovo šest godina. Njegova tvrtka ”Forest-Ethik” bavi se dizajnom i konceptom originalnih proizvoda od drva od domaćeg drveta.

 

"Oduvijek sam želio pronaći mjesto za opuštanje i blizak kontakt s prirodom. Kao umirovljeni građevinski inženjer, koji je često vozio poslovno i posjećivao razna gradilišta, želio sam kupiti svoje zemljište i uživati u prisutnosti prirode svakodnevno", priznaje Henri. Zaista, njegovih 14 hektara šume i polja predstavlja fantastičnu priliku da sluša ptice i gleda kako drveće raste.

Savoie je francuska regija, smještena u podnožju Alpa koja graniči sa Švicarskom i Italijom. Poznat je ne samo po izvrsnim uvjetima za penjanje, već i po originalnim domaćim proizvodima. Regionalni sir i vino s oznakom "Savoie" poznati su kao jedni od najboljih u Francuskoj. Kao i namještaj od punog drva porijeklom iz lokalnih šuma. "Mislim da je puno drvo iz naših regionalnih šuma plemenito i lijepo i zato ga treba cijeniti i poštivati", kaže Henri Kurzaj.

 

 

Iako je Henri umirovljeni građevinski inženjer, i dalje je aktivan u poslovnom životu. "Mnogu inspiraciju crpim iz šuma koje me okružuju. U okolici ima mnogo drveća, posebno šuma jasena. Također je velika konkurencija u regiji s mnogim velikim tvrtkama koje proizvode namještaj i proizvode od drveta. Ovo je izazov sudjelovati u natjecanju i ponuditi kupcima svoje originalne drvene dizajne,“ ističe Henri. „Drago mi je što mogu ponuditi prekrasno domaće drvo, koje nije došlo s nekog dalekog kontinenta. Ponosan sam što mogu raditi s drvetom iz svoje šume. To mi daje istinsku inspiraciju.

Henri je bio fasciniran drvom, posebno masivnim drvom, mnogo prije nego što je osnovao tvrtku za obradu drveta “Forest-Ethik”. U početku su bile male i jednostavne kreacije koje je dizajnirao i izrađivao u svojoj radionici, no ubrzo je napredovao do izrade istaknutijih proizvoda, poput stolova, klupa, stolica ili polica – sve od prirodnog punog drveta.

"Ono, što mi se sviđa kod drveta, je njegov karakter. Svaka cjepanica koju ispilim je drugačija, čak i ako je ista vrsta drveta. Drvo se uvijek razlikuje po mirisu, izgledu i dodiru", primjećuje Henry.

 

 

“Forest-Ethik” nudi proizvode od punog drva koji su kreativno dizajnirani i dovršeni s najvećom preciznošću. "Ja sam autor ovih kreacija, a sam sam u izradi dizajna, koncepata i sklopova. Zbog svoje ranije struke tehničkog inženjerstva, imam dovoljno znanja i iskustva da sam obavim sve korake proizvodnje", kaže Henri.

"Ono što ljudi jako vole u punom drvu su njegovi prirodni oblici i uzorci, posebno kada je dobro vidljiv u proizvodu. Zato, kada radim s drvom, nastojim sačuvati sve njegove prirodne oblike, obline i hrapave rubove“, objašnjava on.

 

 

Čini se da drvo daje inspiraciju drvoprerađivačima poput Henrija i kupcima koji pronalaze svježe ideje za različite drvne proizvode.

"Moji kupci vole kreativne kombinacije drva i metala. Slušam njihove ideje i smišljam kako njihovu viziju pretvoriti u pravi proizvod. Ponekad sam zapanjen koliko su moji kupci kreativni", priznaje Henri.

Asortiman alata i strojeva koje Henri koristi proteže se od jednostavne motorne pile za rušenje mrtvog ili oštećenog drveća u svojoj šumi do raznih brusilica i glodala te konačno do stroja za pilenje, hidrauličnog Wood-Mizer LT20. "Sviđa mi se ova pilana zbog svoje fleksibilnosti, mobilnosti i očito zbog velikog kapaciteta rezanja. Ja ispiljujem trupce od 5,5 m duljine I promjera preko 60 cm a postižem visoku preciznost piljenja. Pilana LT20 ima automatizirani sustav kontrole debljine ploče (Setworks)", objašnjava Henri.

 

 

"Prvo moram vidjeti oblik i duljinu trupca. Zatim, s hidrauličkim rukovanjem, utovarim trupac na postolje pilane, okrenem ga kako bih pronašao najbolji položaj i stegnem ga kako bi bio stabilan i siguran . Konačno, počinjem piliti – samo tako!"

Henri priznaje da je dugo tražio dobru pilanu. U početku mu je primarni alat za rezanje trupaca bila motorna pila jer je to bio jedini relativno lak način koji je znao u to vrijeme. Iako je Henri nastojao da površine budu što ravnije, proces je bio previše kompliciran i oduzimao je previše vremena, a da ne spominjemo sigurnosne standarde.

 

 

Henri je eksperimentirao s motornom pilom na okviru i isprobao talijanske i kanadske alate za pilanu. Ipak, nitko od njih nije bio ni blizu onome što je očekivao od dobre pilane.

"Prije otprilike pet godina bio sam na izložbi u Lyonu i prvi put sam vidio mobilnu pilanu Wood-Mizer. Jako sam se oduševio. jer je to bilo pametno, praktično i profesionalno rješenje. Mislio sam da mora biti odgovor na sva moja pilarska pitanja“, prisjeća se Henri.

 

 

Henri je nazvao francuski ured Wood-Mizera i saznao za tvornicu Wood-Mizer u Poljskoj. Također je odlučio kontaktirati s poljskim osobljem i razgovarati o pilanama na svom materinjem jeziku.

"Primio sam prijateljsku komunikaciju. Jedino pitanje za mene dali sam spreman uložiti u ovaj stroj? Odlučio sam to učiniti, a sada sam sretan zbog svoje odluke", ističe Henri.

Danas Henri radi na materijalu širine maksimalno 60 cm, a ako treba napraviti veći komad namještaja, traži pomoć od svojih kolega stolara koji mu sastavljaju drvenu konstrukciju. U budućnosti bi želio sve izrađivati sam, zbog čega razmišlja o kupnji Wood-Mizer blanjalice/šrofilirke.

„Želja mi je da mogu sam izrađivati velike sklopove od drveta“, kaže Henri. "Mogu pripremati sirovinu na pilani a proizvoditi gotove proizvode na blanjalici/profilirki. Znam, s Wood-Mizer blanjalicom/profilirkom to je lako učiniti!"

 

 

***