Obnova samostana u sjevernoj Bugarskoj sa pilanama Wood-Mizer

Po Wood-Mizer, Europe

The monastery restored with the preservation of its authentic architecture

 

 

Drevni samostan Varovitec u bugarskom gradu Etropole, obnovljen je kako bi sačuvao svoj prijašnji izgled.

Manastir Etropola Presvetog Trojstva poznat je daleko izvan granica Bugarske. Kroz stoljeća, to je bilo odredište mnogih kršćanskih religijskih hodočašća širom svijeta. Utemeljen je 1158. godine i dalje je bogatstvo znanja i važna književna škola. Ovdje su liturgijske knjige prepisivane i razašiljane, ne samo za Bugarsku, već i za Srbiju, Rumunjsku i samostane Athos. Nacionalna knjižnica u Sofiji ima danas 76 preživjelih rukopisa iz samostana Etropole.

Danas se brine o samostanu, otac Emil Georgiev Yakimov. Godine 2003. primio je blagoslov za svoj rad. Otac Emil je neumorno radio 15 godina i puno je ostvario. Nedavno je pokrenuo projekt obnove ovog drevnog samostana.

"Crkva je, u postojećem obliku, izgrađena 1858.-1860 - za samo dvije godine, kaže otac Emil. "U to je vrijeme Bugarska bila pod vladavinom Otomanskog carstva, a priča kaže da je turski sultan imao kćer koja je bila izliječena i oporavljena u samostanu Varovitec, a u znak zahvalnosti sultan je izdao "firman" - ovlast za izgradnju crkve, koji se čuva u našem samostanu.

Otac Emil Yakimov stigao je u Varovitec sa svojom obitelji 2003. godine.

"Odmah smo počeli popravljati crkvu. Pokazalo se da se krov mora potpuno zamijeniti. To je bilo iznimno teško i zahtijaalo je puno materijala za gradnju", kaže Emil. "Samostan posjeduje 4000 hektara šume, tako da mi nije nedostajalo, ali trebalo je puno različitih veličina građe i vrsta drveta, kako bi se to ispravno napravilo."

Godine 2008. otac Emil je saznao o pilanama Wood-Mizer i odlučio kupiti prvu pilanu za pomoć na tom projektu.

 

With the help of sawmills the monastery mills logs from own forestsWith the help of sawmills the monastery mills logs from own forests

 

Pilane Wood-Mizer su lagane, lako prenosive i točne. Čak i u gustim šumama mogu učinkovito piliti građu iz trupaca raznih veličina. Budući da listovi tračnih pila usketračni, te imaju propiljak od debljine samo 2 mm, iskorištenje mase trupaca je visoko,dobiva se barem jedna piljenica više iz svakog trupca u usporedbi s kružnim pilama.

Kao tvrtka, Wood-Mizer koja se temelji na kršćanskim načelima, iskazano u samim temeljima tvrtke, surađuje s drugim kršćanskim organizacijama. Zbog toga je Etropole samostan stekao pilanu LT40 2008. godine po posebnoj cijeni, od koje Wood-Mizer nije dobio nikakvu dobit.

"Uz pomoć LT40, počeli smo piljenje trupaca iz naših šuma, te su krovovi i podovi popravljeni su u svim zgradama", kaže otac Emil.

 

The sawmills cut boards with great precisionThe sawmills cut boards with great precision

 

Arhitektura samostana Varovitec je sasvim specifična, te je odlučeno da se vanjski izgled hrama treba sačuvati kao što je bilo stoljećima.

Godine 2012. započinje gradnja zvonika. Zahvaljujući donacijama, samostan je naručio zvona od “Veleganov Brothers”.

"Ova obitelj izrađivala zvona kroz nekoliko generacija, a ne samo za Bugarsku", kaže otac Emil Yakimov. Svakog jutra u 8:05 zvono oglašava početak liturgijske službe.

 

The monastery restored with the preservation of its authentic architectureThe monastery restored with the preservation of its authentic architecture

 

Mnogi hodočasnici pomažu obnovu samostana svojim donacijama. Zahvaljujući toj podršci, bilo je moguće naručiti zidne slike iz radionice Sasho Rangelov.

"Prije toga nije bilo slika, tako da sad imamo nova prekrasna umjetnička djela koja je umjetnik Sasho Rangelov slikao sa svojim timom pune četiri godine."

 

Famous Bulgarian painter Sasho Rangelov decorated the temple's interiorFamous Bulgarian painter Sasho Rangelov decorated the temple's interior

 

Bivše monaške prostorije/samice suprerađene u sobe za goste.

"U veličini su ostali iste, ali dodali smo potrebne sadržaje - tuševe i toaletne prostore - u svakoj sobi", rekao je otac Emil. Sada hodočasnici imaju priliku ostati u samostanu nekoliko dana.

 

The former monastery cells rebuilt into guest roomsThe former monastery cells rebuilt into guest rooms

 

Građapotrebna za gradnju je piljeno i sušena na zraku, a restauracija i popravak još uvijek traje.

"Prema planu, gotovo smo završili ovaj dio zgradu", otac Emil pokazije na pola redovničkihsoba, koje su do sada preuređene.

"Vrlo smo zadovoljni radom Wood-Mizer pilane LT40 i odlučili smo kupiti još jednu prošle godine", nastavio je otac Emil. "Dobivi smo dobar popust, a sada se materijal koji se ispili na ova dva stroja koristi i za obnavljanje drugih crkava i samostana u našoj zemlji, na primjer, počeli smo piljenje trupaca za drevni samostan u gradu Lovech, koji je postoji još od IX stoljeća, ali crkva u njemu potpuno je uništena, no danas je obnovljena od materijala napravljenog na našim Wood-Mizer pilanama."

 

The timber is used for renovations of monasteries in whole BulgariaThe timber is used for renovations of monasteries in whole Bulgaria
At the moment the monastery operates two Wood-Mizer sawmillsAt the moment the monastery operates two Wood-Mizer sawmills
Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!