Poljski poduzetnik izrađuje unikatni namještaj od starog drveta i artefakata iz prošlosti

OLD Mountains gives new life to salvaged wood

 

"Priroda nas čini sretnima"-misao je vodilja za Kamila Brodu, poduzetnika iz Skarżysko-Kamienna, Poljska. Kamil je 20 godina radio u financijskim institucijama sve dok nije odlučio ostvariti svoje snove o obradi drveta. Njegova tvrtka “OLD Mountains” osnovana je za izradu namještaja i svakodnevnih predmeta od drvnog otpada, povezujući ga s čelikom, betonom, staklom i nečim drugim - izvorna filozofija vezana za ove jedinstvene proizvode, koje Kamil želi prenijeti svojim kupcima.

“OLD Mountains” je mala obiteljska tvrtka smještena u predgrađu grada srednje veličine, omeđena šumama i poljima, gdje je prilično lako doći do drva i gdje ima dovoljno prostora za ugradnju strojeva za obradu drveta. Kamilova radionica ispunjena je profesionalnom opremom za preradu drva, uglavnom Wood-Mizer strojevima i zalihama jedinstvenih gotovih proizvoda koji čekaju kupce.

 

OLD Mountains crew

OLD Mountains logo made from wood

OLD Mountains guiding thought

 

"Naša se drvoprerađivačka tvrtka bavi projektiranjem i proizvodnjom najsuvremenijeg namještaja i svakodnevnih predmeta, u kojima kombiniramo staro drvo s betonom, čelikom i staklom. Spajajući takve materijale, našim kupcima pružamo lijep izgled i izvorni proizvod. Drvo, koje dobivamo za proizvodnju je otpadni materijal, a potječe rušenjem suvišnih gospodarskih zgrada ili krčenjem starih voćnjaka. Čelik se reciklira iz razorenih strojeva koji su svi zaboravili, ali u naše proizvode, pokušavamo im vratiti dio starih života", objašnjava Kamil. "Željeli bismo da nas naši proizvodi podsjete na prošla vremena, ali s druge strane, želimo ih učiniti ugodnima za gledanje i očito što praktičnijima."

 

OLD Mountains product sample

OLD Mountain products from salvaged wood

OLD Mountains simple and practical everyday tools

 

Još jedna stvar, koja čini proizvode s logotipom “OLD Mountains” vrlo iznimnima - povezuje svoje vlasnike s originalnom filozofijom. Zajednička značajka svih proizvoda je promicanje umjetnosti "životne smirenosti", što znači život u skladu s prirodom, radost doživljavanja reda i urednosti koja se nalazi u minimalizmu okolnih svakodnevnih predmeta. Takav životni pristup može nam pomoći da postignemo unutarnju staloženost, sigurnost i sreću. Poruka koju promiče “OLD Mountains” izravno je povezana s filozofskim tokovima poput “wabi-sabija, hyggea i lagoma”, koji se protive progonu materijalizma ili sudjelovanju u utrci štakora. Ipak, s druge strane, oni favoriziraju umjerenost, funkcionalnost i uvažavanje onoga što već imamo oko sebe. Upravo su to proizvodi koje Kamil izrađuje u svojoj radionici. "Naši proizvodi pomažu ljudima da pronađu put do prave sreće. Jačaju odnose među ljudima, a s našim proizvodima u blizini ljudi se osjećaju lako i prirodno. Kupci cijene da su naši proizvodi "sasvim u redu" - što znači da su jednostavni, udobni, i proizvedeni u vezi s prirodom ", navodi Kamil.

 

OLD Mountains milled wood seasoning

OLD Mountains wood salvaged from fruit orchards

 

Tvrtka Kamila Brode ima samo tri radnika, pa je podjela uloga jasna. Koristeći svoje profesionalno iskustvo, Kamil se bavi novim dizajnom proizvoda, marketinškim aktivnostima i traženjem novih puteva širenja svog poslovanja. Još dva člana tima, stariji brat i Kamilin sin, operativni su radnici koji se bave stvarnom proizvodnjom. "Rad na drvetu već je dugo bio moj san. Oduvijek sam se divio talentu svog brata Dareka za izradu hranilica za ptice, drvenih kutija za darove ili vrtnih sjenica, a sada je došlo vrijeme kada se možemo pridružiti našim naporima radeći zajedno s drvom" ", kaže Kamil.

Prvi mjeseci poslovne aktivnosti obitelji nisu bili laki, jer su se prema poslu previše odnosili kao prema hobiju pa nisu računali vrijeme potrebno za izradu proizvoda. Međutim, kad su morali izračunati cijenu za kupca, osjećali su se razočarani jer su troškovi bili visoki, a zarada niska. "Željeli smo se osamostaliti i željeli smo povećati produktivnost u našoj radionici. Zato smo odlučili uložiti u profesionalne strojeve za preradu drva tvrtke Wood-Mizer", rekao je Kamil. Prvi stroj koji je “OLD Mountains” naručio bila je četverostrana blanjalica/profilirka Wood-Mizera “MP260”, koja je operateru omogućila da značajno ubrza proces obrade drva. "Za nas je važno moći pripremiti materijal brzo, precizno i dosljedno. Inače nećemo moći svojim klijentima ponuditi atraktivne proizvode u velikoj količini i s kratkim rokom isporuke", objašnjava Kamil.

 

ood-Mizer MP260 at OLD Mountains amazing job

Wood-Mizer MP260 quick and easy adjustment

Wood-Mizer MP260 infeed table and control box view

Wood-Mizer MP260 side cutterheads

 

Stroj za glodanje/profiliranje “MP260” kombinira nekoliko operacija obrade drveta u jednoj jedinici, što rezultira uštedom prostora u radionici, smanjenjem troškova održavanja i povećanjem učinkovitosti. "To je pouzdan i provjeren stroj, jednostavan za rukovanje i podešavanje, s kojim možete održavati visoku dosljednost proizvodnje. Prije nego što sam naručio svoju glodalicu/profilirke “MP260”, istraživao sam na internetu. Otkrio sam da je ponuđen švedskom tržištu za godine, pa je zahtjevnu skandinavsku mušteriju već testirao njegovu izgradnju. Trenutno ga nudi Wood-Mizer, koji se nalazi u Kołu, Poljska, pa je za kupca poput mene lako stupiti u kontakt s uslugom, mogu ga posjetiti u tvornici i vidjeti strojeve ili mogu dogovoriti termin sa tehničarima u svojoj radionici. Danas je besprijekorna suradnja vitalna za izgradnju poslovnih odnosa", ističe Kamil

 

Wood-Mizer LT15CLASSIC Mobile with MP100 planer

Wood_Mizer LT15CLASSIC Mobile in transportation

 

Drugi strojevi, koji je “OLD Mountains” kupio za svoju proizvodnju, jesu pokretna pilana “LT15CLASSIC” i blanjalica “MP100”. Omogućuje pripremu materijala u početnoj fazi prrerade. "Pomoću “LT15 Mobile” možemo ispiliti i oblanjati trupce na licu mjesta i oblikovati svoje proizvode na način na koji želimo. Na primjer, dok čistimo stari voćnjak od neželjenog drveća, možemo odlučiti o obliku naših budućih proizvoda", kaže Kamil. "Moj “LT15” ima raspored poprečnih nosača na postolju i bočnih naslona koji mogu držati na krevetu i kratke trupce, pa je to savršeno rješenje za piljenje materijala za svakodnevne predmete male veličine. Pilana ima robustan, ojačan okvir kreveta koji ostaje krut tijekom rada i tijekom transporta. Blanjalica “MP100” idealno je rješenje za primarno blanjanje mokrog drva samo na krevetu pilane. Također se može opremiti profilnim noževima i koristiti za pripremu greda za izgradnju kuća. U našem slučaju, “MP100” koristimo za izgradnju izvornih pregradnih zidova.

 

Wood-Mizer LT15CLASSIC Mobile while sawmilling

Kamil Broda from OLD Mountains checking the quality after first cut

 

Suradnja s Wood-Mizerom pomogla je ovoj obiteljskoj tvrtki da se proširi na dva značajna načina. Prvo, korištenje blanjalice/profilirke “MP260” pomoglo je povećati učinkovitost pripreme materijala, zadržavajući preciznost i dosljednost. Drugo, pilana “LT15CLASSIC” s blanjalicom “MP100” omogućila im je preuzimanje kontrole nad pripremom materijala odmah u fazi raspiljivanja trupaca. Kamil Broda priznaje da je održavanje dobrih poslovnih odnosa s tvrtkom Wood-Mizer relativno jednostavno jer se tvrtka jako brine za dobru uslugu korisnicima. A svatko, tko je ikada kupio proizvod od “OLD Mountains” mora da je primijetio, da osim estetskih i funkcionalnih proizvoda je dobio i nešto dodatno - filozofsko uputstvo "kako živjeti pametno i razumno".

 

OLD Mountains in cooperation with Wood-Mizer

OLD Mountains in cooperation with Wood-Mizer

 

***

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!