Vlasnici šuma ispiljavaju izvaljene trupce radi dodatne vrijednosti

Po Wood-Mizer, Deutschland

LX50 is the smallest and most inexpensive band saw available from Wood-Mizer

Trebate li očistiti šumu nakon vjetra? Postoje li stabla napadnuta potkornjakom? Jedno od rješenja je piljenje oštećenih trupaca u vrijedniju građu za domaćinstva ili prodaju.

U obitelji Raddatz, iz njemačke regije Wendland, muškarci su vrlo sigurni u strojeve i mehaniku. Kevin je profesionalni mehaničar koji radi u odjelu upravljanja kvalitetom Musashi Grupe, a njegov tast Ottfried monter je poljoprivrednih strojeva. Mještani dobro poznaju ovu obitelj: na godišnjem festivalu “Kulturelle Landpartie”, Kevin vari stare vrtlarske alate, vijke, matice i razne metalne predmete, koji, jednom u njegovim rukama, dobivaju novi život u obliku prekrasnih metalnih ukrasa koje su ljudi sretni kupiti.

 

"U DANAŠNJOJ SITUACIJI NE DOBIVATE GOTOVO NIŠTA ZA DRVO ZA CJEPANICE, ČAK NI SATNICU ZA KRČENJE ŠUME I IZVLAČENJE TRUPACA, AKO IH PRODATE. (…) PILANA OTVARA POTPUNO NOVE MOGUĆNOSTI."

 

Obitelj Raddatz odavnina je vlasnik šume. Donedavno je šuma uglavnom služila kao izvor drva za ogrijev, iako je Kevinova svekrva Elfriede više puta govorila da je to drvo prelijepo. da bi ga se jednostavno moglo spaliti u pećnici.

 

Ottfried's hobby is to make garden furniture from wood

 

"Ogrijev je naš hobi", kaže Kevin sa smiješkom. "Ottfried i ja traktorom i lancem uklanjamo srušena stabla iz šume, a koristimo i sječkalicu."

Posljednjih godina europske šume oštećene su potkornjacima i vjetrovima, što je dovelo do dramatičnog pada cijena trupaca, pa čak i ogrjevnog drva. Vlasnici šuma suočeni su s problemom: moraju očistiti parcele od izvaljenih stabala, ali gotovo je nemoguće prodati trupce po normalnoj cijeni.

"U današnjoj situaciji ne dobivate gotovo ništa za drvo za cjepanice, čak ni satnicu za krčenje šume i izvlačenje trupaca, ako ih prodate", napominje Kevin.

Zbog toga je obitelj Raddatz razmišljala o kupnji pilane.

"Pilana otvara potpuno nove mogućnosti", kaže Kevin. „U našoj kući uvijek postoji gradbeni projekt koji zahtijeva drvo, a za održavanje postojećih zgrada, često su potrebne piljenice posebnih veličina a koje možemo brzo ispiliti na pilani. Na našoj web stranici također postoje stabla koja će se prije ili kasnije morati posjeći."

Napokon je došlo vrijeme, a za svoj 60. rođendan Elfriede je dobila izvanredan poklon - tračnu pilanu LX50.

 

The Raddatz family from Germany and their LX50 sawmill

 

Ova izvanredna pilana najmanja je i najjeftinija tračna pilana u seriji Wood-Mizer-ovih, svjetski poznatog proizvođača, tračnih pilana, listova tračnih pila i opreme za primarnu obradu drveta. LX50 pruža izvrsnu kvalitetu: daske su precizno dimenzionirane duž cijele duljine, površina reza je glatka, a sve zahvaljujući uskoj tračnoj pili, debljine ne više od 2 mm. Stoga se iz svakog trupca može ispiliti više vrijednog materijala u usporedbi s kružnom pilom.

Dizajn pile LX50 uključuje postolje koji se sastoji od nekoliko segmenata, koji se trebaju položiti na pozravnato područje, na primjer, u garaži ili dvorištu ispod šupe, te glavu pile s dva kotača oštrice i motorom. Moguće je odabrati vrstu motora - ili trofazni električni 5,5 kW ili benzinski 14 KS, što je vrlo korisno na mjestima gdje nema jednostavnog pristupa električnoj energiji, na primjer u šumi. LX50 se isporučuje na paleti, a pomoću uputa ili videozapisa na YouTubeu možete ga sastaviti: spojite segmente kreveta, poravnajte ga podešavanjem visine nogu i instalirajte glavu pile na tračnice. Glava se pomiče naprijed i natrag guranjem i prilagođava se željenoj debljini ploče pomoću vitla.

 

Kevin Raddatz thinks that the sawmill opens up completely new possibilities

 

The bench in Raddatz home yard

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!