Pilana u francuskim Alpama: ljepota drva u svakom projektu

Discovering the Beauty of Wood in the French Alps with Wood-Mizer Equipment

 

Yvan Cometto, stolar iz malog sela u francuskim Alpama, izrađuje drvene proizvode od lokalnog drva koristeći Wood-Mizer pilanu. U svojoj tvrtki “YC Charpente”, Yvan radi s drvetom otkrivajući njegovu ljepotu. – Ovo mjesto ne bih mijenjao ni za što drugo na svijetu – priznaje sa smiješkom.

Montricher-Albanne je malo selo u francuskim Alpama, odmah uz talijansku granicu. Cesta do Yvanovog doma, gdje živi i radi, strma je i krivudava, prolazi kroz guste šume ariša i slikovite planinske lance. Njegova radionica nalazi se na 1200 metara nadmorske visine, odakle se pruža prekrasan pogled na cijelu dolinu. Iako u regiji Savoye postoje četiri godišnja doba, čini se da sunce ne prestaje sjati, dajući seljanima dovoljno energije za život i rad.

 

 

Yvan Cometto je bio zainteresiran za stolarstvo od kada je bio dječak. Djed ga je naučio kako raditi s alatom i pretvarati drvo u vrijedne predmete. Yvan se pridružio Francuskoj zajednici drvoprerađivača sa 14 godina i od tada je profesionalni stolar. I dalje razvija svoje stolarske vještine, a danas ne može zamisliti svoj život bez stolarije.

"Volim otkrivati ljepotu drva u svakom projektu koji napravim i nikad ne prestajem istraživati i učiti o drvu. Ovaj se materijal drugačije ponaša kada ga se reže i osuši te kada se transformira u komad namještaja", primjećuje Yvan Cometto.

 

 

2020. godine odlučuje pokrenuti obrt za obradu drva i postati samostalni poduzetnik. "YC Charpente" je mala tvrtka specijalizirana za izradu različitih proizvoda od drva, kao što su namještaj po mjeri, interijeri i dogradnje kuća, palube i terase, građevinska građa i drugo. "Osnivanje moje tvrtke bila je ozbiljna odluka, ali drago mi je što sam to učinio. Danas mogu sam obavljati posao. Dizajniram i izvodim mnoge projekte", kaže Yvan.

Yvan vjeruje da je drvo izvrstan materijal s jedinstvenim kvalitetama. "Kupujem trupce od lokalne šumske zajednice. Ovo drvo je prekrasno. Koristim uglavnom ariš, ali povremeno i hrast, javor i jasen. Nedavno sam dobio mnogo narudžbi za veće konstrukcije, kao što su proširenja kuća, terase i palube,“ kaže Yvan. Uživa podržavati svoju regiju opskrbljujući lokalne kupce drvenim proizvodima. "Svi moji klijenti dolaze iz ovog kraja i jako dobro poznaju moju radionicu. Svi vjerujemo da je drvo s ove zemlje naše blago."

 

 

“YC Charpente” koristi Wood-Mizer opremu otkako je Yvan otvorio tvrtku 2020. Najvažniji stroj je pilana “LT15CLASSIC” za izradu dasaka, ploča, nadvišenja i greda. Yvan prodaje neke od tih materijala lokalnim kupcima kao građevno drvo, dok druge materijale koristi za izradu finalnih proizvoda na blanjalici/mašini za oblikovanje. "Drago mi je što u svojoj radionici mogu napraviti sve od A do Ž", priznaje Yvan.

Odabrao je pilanu Wood-Mizer “LT15” jer je, kako smatra, najbolja opcija za pilane početnike. Pilana “LT15” je jeftin stroj koji nudi visoku funkcionalnost i izdržljivost. Yvanova pilana ima benzinski motor, tako da ne mora brinuti o pristupu električnoj energiji. Osim toga, pilana “LT15CLASSIC” je lagana i kompaktna, što omogućuje jednostavan transport.

 

 

Yvan je saznao za Wood-Mizer proizvode s Interneta. Mnogo je puta uspoređivao pilane različitih proizvođača, ali je na kraju kontaktirao francuskog predstavnika Wood-Mizera. Kada je prvi put došao u ured, bio je impresioniran širokom ponudom i visokom kvalitetom opreme. Kako bi bio u tijeku sa svim vijestima o Wood-Mizeru, Yvan se prijavio za e-bilten i pratio službene kanale društvenih medija.

Yvan u budućnosti planira proširiti svoje poduzeće zapošljavanjem radnika i nadogradnjom svoje pilane na model “LT40” ili čak “LT70”. Tako će moći povećati količinu proizvedene drvne građe i odvažiti se na još veće gradnje. Također razmišlja o dodavanju još Wood-Mizer opreme, na primjer, “EG300” okrajčivača piljene građe. U međuvremenu uživa započeti dan ranim ustajanjem, odlaskom u šumu, posjetom kupcu i piljenjem dasaka na svojoj pilani “LT15”. „Nikad ne znaš što će sljedeći dan donijeti, a to je ono što najviše volim kod rada s drvetom“, priznaje.

 

 

***

 

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!