Sa pilanom, hobi izrada drvenih podloga može se pretvoriti u uspješnu malu tvrtku

Po Nils Ohlin, Sweden

Nils Ohlin, MasterParkett, Sweden

 

Radim kao voditelj projekta na gradilištu, a to uglavnom znači uredski posao. Za mene je vrlo opuštajuće doći kući nakon posla i moći raditi s mojim rukama. Moj cilj je da radim puno radno vrijeme kod kuće, na ovakav način u roku od nekoliko godina. Započelo je kao hobi, ali danas više nije hobi!

 

MasterParkett

 

Moja proizvodnja je vrlo mala, i kako da to kažem, vrlo specijalizirana. Ideja je samo proizvoditi podove koji su posebno naručeni. Proizvod sam po sebi zahtijeva mnogo obrtničkog znanja i namijenjen je da služi generacijama. Moj tipičan kupac želi jedinstveni proizvod - nešto što nitko drugi nema.

 

Nils Ohlin at his workshop

 

Neki kupci imaju svoje drvo. Neke farme možda su bile u vlasništvu iste obitelji stotinama godina. Zato možete uzeti stablo koje je tamo naraslo i pretvoriti ga u pod u svojoj kući.

Ovaj posao razvijam i raste već 5 godina. Ono što mislim da je stvarno fantastično s ovom idejom, da sve mogu učiniti, od rezanja stabla u šumi, prenošenja u kuću, a zatim rezanja, sušenja i obrade materijala sve do gotovog proizvoda. 

 

Swedish natural landscape

 

Za mene je važan cijeli proces pretvaranja sirovine u gotov proizvod. Mnogo je različitih poslova povezano s tim, a također morate mnogo znati o strojevima sa kojima radim i imam kontrolu nad cijelim procesom.

 

Harvesting tree

 

Harvesting tree

 

Nils Ohlin

 

A log for custom wooden floors crafting

 

Zapravo, imam puno hrastova na vlastitoj zemlji. Jednostavno uzmem alat i odem do stabla, oborim ga i skinem koru. Potom ga odnesem kući i ispilim na pilani. Jednom kada se trupac ispili, potrebno je mnogo dodatnih tradicionalnih radova, kao odabiranje piljenica i slagati ih -vitlati prije sušenja

Pri tome proizvodim vrlo malo ugljičnog dioksida, o čemu se mnogo govori ovih dana. Zagrijavam zgrade s otpadom od rezanja, a također ga koristim za gorivo u sušari. Ovo je vrlo dobro za smanjivanje stakleničkog efekta.

 

Log handling

 

Log transporting with a tractor

 

Radim s drvetom veći dio svog života, budući da je moj cilj stvoriti proizvod s puno života. To čini materijal malo težim za obrađivati, jer postoji više napetosti i više pokreta unutar drva. Najveća tajna u toj obradi drva, a kako bi uspjeli oživotvoriti drvo, jest da se mora poštivati prirodna svojstva drveta. Morate prilagoditi procese obrade svojstvima drveta.

 

Nils Ohlin at MasterParkett workshop

 

Najteži dio procesa je da sva piljenja moraju biti vrlo točna, kada je riječ o mjerenjima. Ako nisu, neće biti moguće postaviti pod. Drvo je živi materijal, i mislim da nikada nisam uspio napraviti dva komada koji su indentični.

 

Wood-Mizer LT40 sawmill at MasterParkett workshop

 

Mogućnost koju ima pilana [LT40] jest da može ispiliti velike dimenzije trupaca- to mi je bilo važno. S Wood-Mizerom dobivate jednostavnu, stabilnu funkcionalnost. Pilana je osmišljena i ispitana, tako da možete raditi potpuno sami.

 

Nils Ohlin operates Wood-Mizer sawmill

 

Nils Ohlin operates LT40 sawmill

 

Pilana koju sam imao ranije je iz 1990. godine. Od tada je došlo do velikog razvoja dizajna pilane, a nova LT40, koji sam kupio nedavno, tako je profesionalna, da bih mogao raditi puno radno vrijeme i ostvarivat prihode samo sa rezanjem drveta.

Ja tu pilanu mogu definitivno svima preporučiti, - ja sam sretan sa njom i svim njenim osobinama.

Sušenje zrakom drva traje deset tjedana. Zatim ga sušimo u sušari na oko 4,5%. Tijekom posljednjeg tjedna ponovo dodavamo vodu, kako bismo ga doveli do 8.5%, prije nego što ga izvadimo. Time materijal postaje stabilniji.

 

Custom wooden floors crafting process

 

Crafting custom wooden floors

 

Crafting custom wooden floors in Sweden

 

Velika je radost je vidjeti gotov proizvod, znajući ulogu koju ste imali u njegovoj izradi. Osjećaj cjelovitosti, da smo mogli izraditi sve ove lijepe hrastove podove, prilično je izvanredan.

 

Swedish craftsman makes custom wooden floors

 

High quality custom wooden floors

 

Nils Ohlin, the Swedish craftsman

 

Predbilježi se na vijesti
Dobivajte ažuriranja e-poštom o ekskluzivnim specijalnim ponudama, novim proizvodima i pozivnicama na posebne događaje!